26 Eylül 2011 Pazartesi

Günün Adamı Sunay AKIN

Kocaeli Belediyesi gururla sunar... Gün gelecek Türk Bayrağımız ve hayran olduğum tek Atam'ın bu güzel görüntüsü bir arada kullanılmayacak hatta yasaklanacak diye çok korkuyorum. Rabbim o günleri göstermesin bizlere.

Müthiş tarih bilgisi ile tarihteki bir çok hikayeyi zincirleme bağlayarak günümüze kadar getiren, en önemlisi bunu kahkaha attıracak harika akıcı ve sürükleyici bir dille aktaran adam o. Taaa bilmem kaçıncı yüzyılın bir adamını getirip de bir İstanbul Boğazı hikayesine bağlayan bir adam o. Çok iyi bir araştırmacı, bilgiyi bulmayı, derinlere inmeyi, bunları milyonlara iletmeyi çok güzel kavrayan bir şair o. Yüzündeki gamzesiyle anlattığı hikayedeki karakterin rolüne girip gülümsediğinde salonu kahkahaya boğan bir adam o. Mustafa Kemal Atatürk'ü çok çok seven, Türk olmaktan gurur duyan, bunları her fırsatta dile getiren bir adam o. Hiç sıkılmadan yüzlerce kitap okuyup bu kitaplardan edindiği bilgileri, insanları, olayları, mekandan mekana, hikayeden hikayeye, hayalden hayale, geçmişten günümüze taşıyacak şekilde anlatan bir bilgi cambazı o. 15 yılda topladığı bütün oyuncakları bir yere toplayıp İstanbul'da bir Oyuncak Müzesi kuran, açan bir adam o. Öyle bir adam ki sabahtan akşama kadar onu ve hikayelerini dinleyip gülebilir, tebessüm edebilir, hatta ağlayabilirsin. Bir bakalım neler yaptık? :)

İlk hikayesi önceki programlarından dinlediğim ünlü tiyatrocu Altan Erbulak hikayesiydi. Maçlara kendi kartviziti ile giren tek adam. :)

Osmanlı döneminde yaşayan ve Hollanda'ya sürekli mal götürüp getiren bir tüccarın hikayesi ile boğazı para vermeden geçmenin yollarını anlatan kitap hikayesi oldukça eğlenceli ve bir o kadar da dram yüklüydü. İşin ilginç tarafı bu hikayenin Osmanlı Dönemi'nde geçmesine rağmen bunu kitap haline getiren Jules VERNE imiş. :)

"Kadınlar kötüdür." diye başladı bu resme. Mitoloji, Medusa, Zeus, Pandora ve kutusu, Pegasus... Hepsi bu hikayeden kalma. Efsaneye göre Zeus Medusa'yı yeryüzüne göndermiş. Medusa( Kötülük Tanrıçası) bakışları ile erkekleri taşa çevirirmiş, günün birinde bir erkek çıka gelmiş ve kalkan kullanarak Medusa'nın bakışını kendisine yansıtmış. Genç erkeğimiz değilmiş taşa dönen. Medusa olmuş.Genç erkek Medusa'nın taşlaşmış gövdesini başından ayırmış. Ayırdığı anda Medusa'nın taşlaşmış vücudundan Pegasus çıkmış. Tanrıların katına çıkacak kadar yükselebilen Pegasus'u Zeus ilham perilerinin yanına göndermiş. İlham perileri mitolojide museum diye bilinirmiş. Dünya güzeli 9 kız peri... İlham perisi. Pegasus'un arka ayaklarının olduğu yerden ise su fışkırır buna da ilham kaynağı denirmiş. İngilizce'deki museum (müze) sözcüğü burdan gelirmiş. Ülkelerin gelişmişlik seviyesi müzelerinden belli olurmuş. doğruymuş, çok doğruymuş...

İşte ilham perileri :)

Gebze'deki tek kültür merkezine adını veren Osman Hamdi Bey.

Tabi ki ünlü eseri "sabır" konulu Kaplumbağa Terbiyecisi"
 
 Haydarpaşa... Bir gar hikayesi. İnsanın içini tıpkı bu tarihi gar gibi cayır cayır yakan hikaye.

Çocukken en büyük eğlence Ayşegül Serisi. Kitaptan alınmış bir resim. Sunay AKIN bu resmin içine girmeyi çok istemiş. İşte bu yüzdeeeeeennn.... (bknz. bir sonraki resim :)

Kurduğu Oyuncak Müzesi'nin çatı katını bu resim gibi düzenlemiş.
 
Mona Lisa tektir. Tablosu ve porselenden yapılma oyuncağı. Tablosu Fransa'da Louvre Müzesi'nde. Porselen oyuncağı Türkiye'de Oyuncak Müzesi'nde. :)
 
Daha resmini çekemediğim bir çok güzel hikaye, bir çok ayrıntı vardı bugün. İyi ki gittim. İyi ki güldüm. İyi ki eğlendim. Hem benim hem de Güncem için değişiklik oldu :) 
Teşekkürler Sunay AKIN



Hiç yorum yok: